Tjen flere penge på kødkvæg

Tjen flere penge på kødkvæg

Bedriftsbesøg med fokus på økonomi i kødkvægproduktionen

Det kan godt lade sig gøre at tjene flere penge på kødkvæg, men det kræver en målrettet indsats på fodringsområdet.

Det var budskabet, da LRØ og Sydjysk Kødkvæg i samarbejde havde arrangeret besætningsbesøg hos Bjarne Larsen i Brædstrup den 22. oktober.

Omkring 65 deltog i arrangementet, hvor der også var fokus på naturpleje. Bjarne Larsen viste rundt og fortalte om besætningen bestående af 160 køer, hovedsagligt af raceren Angus og Galloway, men også Blåhvidt og Salers.

Bjarne Larsen ejer besætningen sammen med Mogens Nedergaard og Leif Kjær.

Efter besætningsbesøget var der kaffe på Pejsegården i Brædstrup, og her var der indlæg ved kødkvægkonsulent Ove Madsen, LRØ, om fodring af kødkvæg.

Alternative fodermidler

Når det gælder om at tjene flere penge på kødkvæg, er der flere muligheder, man kan sætte i spil. Det er billigere priser på produkterne, billigere indkøbt foder, billigere grovfoder, bedre grovfoder og dét at dele viden og erfaringer.

– Hvad afsætning angår, er der forskellige muligheder, bl.a. at afsætte til en “ordning”, der giver en højere pris. Det kan også være salg af dyr til viderefedning, salg af avlsdyr, afsætning af dyr til private eller gårdbutik, sagde Ove Madsen.

– Men der, hvor der er noget at hente for de fleste, er ved valg af fodermidler, hvor man evt. kan satse på billige og alternative fodermidler. Det kan være affaldskartofler, kartoffelpulp, majsinsilage m.m. Det kan også være slik, småkager og andet.

– Det er vigtigt at være opmærksom på alternative fodermidler, sagde Ove Madsen og tilføjede, at det er vigtigt med en foderplan, så man sikrer en optimal fordring.

kodkvaeg
– Pas på jeres græsmarker, de skal passes omhyggeligt, lød rådet fra kødkvægkonsulent Ove Madsen. Her kødkvæg af racen Angus hos Bjarne Larsen i Brædstrup.
Fokus på kvalitet

Ove Madsen påpegede, at der er penge at tjene på at skifte fra færdigblandinger til f.eks. rapskager.

– Det er der mange kødkvægbrugere, der ikke er opmærksomme på, men der er grund til at undersøge tingene grundigt. Det kræver, at man er effektivt og opmærksom på, hvor man vil sætte ind.

Ove Madsen kom også ind på, at det er vigtigt at passe sine græsmarker og på at bruge den rette teknik i forbindelse med ensilering, så kvaliteten bliver god.

– I det hele taget skal man have fokus på kvalitet i forbindelse med grovfoder.

– Det er en god idé at være med i en erfagruppe for kødkvægbrugere, hvor man kan drøfte disse ting og udveksle erfaringer. Vi har flere grupper, der kører, og vi opretter gerne flere, hvis der er interesse.

Interesserede kan henvende sig til kødkvægkonsulent Ove Madsen, tlf. 7658 7501, e-mail orm@lro.dk